1903

Vibrator

“...alle Organer, hvoraf flere er utilgængelige for anden Massagebehandling, kan paavirkes gunstigt af Vibrationsmassage.”

I 1904 fik den entreprenante og idérige massagelæge Johannes Christian Johansen patent på sit nye, hånddrevne massageapparat.

Apparatet fik meget ros med på vejen af andre massagespecialister, f.eks. lægen H.P. Lund, der mente at apparatet kan “præstere alt hvad man kan forlange af et haandvibrationsapparat, og overgaar de af mig hidtil benyttede apparater, saavel herhjemme som paa mine studierejser i udlandet.”

Massageapparatet udmærkede sig på en række områder overfor konkurrenterne:

For det første kunne den både give gnide- og stødvibrationer. Det gav mulighed for at udføre flere forskellige former for massage. Det var muligt at udskifte pelotten – det hoved, der havde kontakt med huden – til forskellige typer massage. Der fulgte to hoveder med, og det var muligt at købe tre andre specialhoveder til bl.a. hovedbunds- og prostatamassage. Man kunne også justere den kraft, som apparatet skulle massere med.

For det andet, så var de svingvægte, der omsatte drejebevægelserne fra håndsvinget til rystende massagebevægelser kapslet ind i en metalboks. På andre vibratorer sad de frit fremme. Derfor kunne de hurtigt vibrerende svingvægte gøre skade på både patient og behandler

kosmetisk massage

Johansen modtager en gnidevibrationsmassage mod hovedpine og søvnløshed.

Samtidigt vibrerede apparatet også dobbelt så hurtigt som mange af de splinternye elektriske ditto med hele 4000 omdrejninger i minuttet.

For det tredje, så var apparatet det billigste, der endnu var kommet på markedet. Vibratorerne blev ifølge producenten fremstillet på Den Kongelige Geværfabrik. Sandsynligvis Hærens Geværfabrik på Islands Brygge i København, der blev opført i 1888.

Da den blev oprettet, var det en af landets mest moderne fabrikker. Der blev bl.a. indkøbt et stort antal fræsemaskiner, der efter danske forhold var meget sjældne. Det gjorde fabrikken i stand til at masseproducere meget effektivt – og har i sidste ende været med til at gøre Johansens massageapparat billigere.

Selvom man ikke måtte tro “at Vibrationsmassage er et Universalmiddel, der gør andre Midler overflødige”, så var der nærmest ingen grænser for dens anvendelighed ifølge den medfølgende brochure.

Apparatet kunne bl.a. bruges mod nervesygdomme, gigt, blodmangel, hjerte-, lunge-, mave- og tarmsygdomme; “Kort sagt, alle Organer, hvoraf flere er utilgængelige for anden Massagebehandling, kan paavirkes gunstigt af Vibrationsmassage.”

Men det var ikke det hele. Massagen med det nye apparat kunne også “anvendes som kosmetisk Middel til at gøre Huden mere ungdommelig”.

Johannes Christian Johansen blev født den 18. marts 1869 i Javngyde mellem Silkeborg og Skanderborg. Han var barn af skolelærer Christen J. og Marie Kirstine Christensen, og blev student i 1887 i Aarhus. Han tog sin eksamen i medicin i 1895.

Fra 1896 – 1907 var han praktiserende læge i København med speciale i massage.

Allerede i 1896 fik han udstedt sit første patent – et sigte til et gevær. Det faldt i god tråd med hans store passion for skydning. Han vandt ligefrem den ærefulde titel af skydekonge af flere omgange. Måske var det herigennem han havde skabt sine kontakter til geværfabrikken.

Johansen fortsatte opfindervirksomheden, og fik gennem sit liv udstedt intet mindre end 40 patenter i syv forskellige lande. Langt de fleste var massageapparater, eller tilbehør til dem.

Han flyttede til London i 1911, hvor han etablerede sig som speciallæge. Her blev han gift med Alma Huchins. De videreudviklede massageapparaterne, og fik udstedt to patenter sammen.

J. C. Johansen døde i londonbydelen Marylebone i 1923, 52 år gammel.

kosmetisk massage

Johansens assistent bruger stødvibration som et kosmetisk middel.

Carøe, K., Norrie, G. (1897)Den Danske Lægestand: Kandidaterne 1891-1896. (Tillæg til 6. udgave). København: Otto B. Wroblewski’s Forlag.
FreeBMD (Engelsk slægtsforskningsside) (Besøgt den 16. maj 2019)
Brammer, G. (1911)Studenterne fra 1887. København: F. E. Bording.
Dr. J. C. (1907). Johansens Auto-Vibrator Dansk Fabrikat Dansk Patent. København, s. 8 ff.; 41
Hyldtoft, O. (1996). Dansk industri efter 1870 Teknologiske forandringer i dansk industri 1870-1896. Odense: Odense Universitetsforlag.

Dansk patent nr.: DK6517
Patentansøgningsdato: 28/05-1903
Patentdato: 20/04-1904
Tekstforfattere: Jakob Caspersen, Malte Siglev
Redaktør: Jakob Caspersen

Johannes Christian Johansen

1869 - 1923
Mand, København. Erhverv: Læge

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen