1952

Stegepande

“De bruger mindre fedtstof med Look.”

Karl Krøyers stegepande fra 1952 var tænkt som en hjælp til den travle og sparsommelige husmoder. Nu kunne man stege mere jævnt med mindre fedt, og samtidigt var der mindre risiko for, at maden brændte på.

Nyheden var pandens særlige mønster. Overfladen bestod af fordybninger og forhøjninger, der var blevet nøjsomt afrundede. Dette mønster var særligt udviklet, og var specielt nok i forhold til andre lignende pander til, at det kunne betragtes som noget helt nyt.

Krøyers opfindelse kom til at hedde Look stegepanden, og den blev ganske populær.

Krøyer var en rigtig Ole Opfinder med omkring 200 patenter. Han er et godt eksempel på, at man kan skabe sig en enestående karriere inden for teknik, selvom man ikke har en teknisk uddannelse.

Krøyer var en rigtig Ole Opfinder med omkring 200 patenter. Han er et godt eksempel på, at man kan skabe sig en enestående karriere inden for teknik, selvom man ikke har en teknisk uddannelse.

Hans karriere begyndte under Anden Verdenskrig, hvor der hurtigt opstod mangel på elastik. Det bemærkede Krøyer, som arbejdede i sin fars manufakturforretning. Til at løse problemet fandt han på at binde en tynd tråd af stål ind i bomuld. Det løste problemet, og indtjente Krøyer den svimlende sum af 100.000 kr. – mere end 2 mio. kr. i nutidsværdi.

En af de mest kendte opfindelse, der delvist kommer fra Krøyers hånd er Krøyerkuglerne. Det var små plastickugler, som kunne bruges til at hæve sænkede skibe med. Opfindelsen skete i anledning af, at skibet Al-Kuwait gik ned i Kuwait Citys havn. Det havde fragtet 6000 levende får, og nu truede det byens drikkevandsforsyning.

Det lykkedes at hæve skibet, men ikke at få patent på kuglerne. Idéens patentbarhed blev udfordret med noget så usædvanligt som en reference til et Anders And blad, hvor ænderne hæver et skib med bordtennisbolde.

Krøyer døde i 1995. Han var en aktiv opfinder til det sidste, og følte at arbejdet holdt ham ung.

krøyer

Karl Kristian Kobs Krøyer

1914 - 1995
Mand, Århus. Erhverv: Fabrikant og multiopfinder med omkring 200 patenter på sit CV

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen