1928

Pilleæske med dispenser

En fiks lakridsdåse til en amagerfabrik

Heinrich Jägers pilleæske fra 1928 er en smart lille dispenser, som gør det nemt kun at tage én tablet ad gangen.

Med kun tre dele var dåsen nem at producere: Låget, bunden og lukkemekanismen. De kunne alle udstanses i tyndt metal. Derefter skulle lukkemekanismen kun forarbejdes en lille smule. Det kunne ske nemt uden specialværktøj.

Dåsen var særligt smart til lakridspastiller, som var meget udbredte i slutningen af 1920’erne. Lakridspastiller er også den eneste kendte brug vi har af dåsen. Og det er nærliggende at tro, at det netop var den vare Jäger havde for øje, da han opfandt dåsen.

Han arbejdede nemlig for – eller sammen med – J. Høghs Lakridsvarefabrik. Han havde ud over dåsen også to andre lakridsrelaterede patenter.

Jäger har næppe haft hverken kæmpestor succes eller fiasko med lakridssalget. I al fald boede han i en mindre lejlighed i Charlottenlund.

I 1932 tabte han en lille retssag, hvor han mente at en kunde havde snydt ham ved købet af en automat til mentholpastiller.

J. Høeghs Lakridsvarefabrik var derimod en større forretning. I 1935 havde den ca. 80 ansatte. En del af salget var baseret på blød lakrids, som firmaet var det første til at lave en succesfuld produktion af. Herunder Amagerstangen, som firmaet opfandt. Naturligvis opkaldt efter den ø fabrikken lå på.

Høeghs Lakridsvarefabrik blev solgt til Toms i 1962.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 9/5-1935
Lolland-Falsters Folketidende , 7/7-1932
Klokken 5, 9/4-1927
Toms Chokolades historie (Besøgt den 16. maj 2019)

Dansk patent nr.: DK40668
Patentansøgningsdato: 10/02-1928
Patentdato: 13/04-1929
Tekstforfattere: Jakob Caspersen
Redaktør: Signe Skov Hansen

Heinrich Jäger

? - ?
Mand, Charlottenlund. Erhverv: Grosserer

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen