1939

Persienne- og gardinsnor

Behovet for mørklægningsgardiner skaber uventet efterspørgsel

De fleste har prøvet at være i slagsmål med en gardinsnor, der hverken vil lade gardinet gå op eller ned. Med Olaf Hansen og Knud Greve Andersens opfindelse skulle det nu være slut.

Opfindelsen er ikke radikalt anderledes end mange kendte persiennesnorholdere. Den består også af en lukkemekanisme, der ved hjælp af nogle savtakker kan bremse snoren. Det nye var måden denne blev betjent på. I stedet for at have en ekstra snor eller en styrepind kunne man blot give et ryk i gardinsnoren, og så bremsede, eller aktiverede lukkemekanismen.

Timingen for opfindelsen har været god. Lidt mere end et år efter de havde indsendt deres patentansøgning, blev Danmark besat. Snart skabte de mange bombetogter et pludseligt opstået marked for mørklægningsgardiner.

Man kan forestille sig, hvordan de to opfindere har delt opgaverne mellem sig. Olaf Hansen var snedker, og kunne bygge en prototype og hjælpe med det tekniske. Knud Andersen var rullegardinsfabrikant. Han kunne komme med ekspertise og måske bede Andersen om hjælp til at løse konkrete problemstillinger.

Kontakten mellem de to har i al fald været ligetil – de to opfindere var nemlig genboere.

Kraks Vejviser, Provinsregisteret 1940 s. 217, 242 

Dansk patent nr.: DK58274
Patentansøgningsdato: 13/02-1939
Patentdato: 09/12-1940
Tekstforfattere: Jakob Caspersen
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Olaf Hansen

? - ?
Mand, Odense. Erhverv: Snedker

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen