1899

Ølautomat

Fadøl i mekaniseringens tegn.

Ellehammer er bedst kendt for sine eksperimenter med flyvning. Men hans karriere som opfinder startede med forlystelser. Her opfandt han alt fra tivolibåde og filmfremvisere til musikautomater – og altså en fadølsautomat.

Apparatet var sindrigt indrettet. Når der blev indsat en tiøre i møntindkastet, så fik håndtaget forbindelse med en ventil, der åbnede op for en kulsyren. Så blev der fyldt et af to indre glas med øl, som så var klar til aftapning.

Apparatet manglede blot at lukke af for øllet igen, når glasset var fyldt. Det løste Ellehammer med en såkaldt svømmeventil. Den bestod af en lille kasse, der kunne flyde ovenpå øllet. Når øllet steg, så steg kassen med. Når det nåede til et bestemt nivaeu, så afrbrød kassen en ventil, som den sad i forbindelse med. Og med ventilen blev kulsyren til øllet afbrudt.

Fadølsautomaten fik en vis succes, og den blev brugt så langt væk som i London. Det automatiserede mekaniske design passede godt ind i en tid, hvor pudsige og overraskende maskiner var en etableret del af underholdningsindustrien.

Opfindelsen var navnlig tiltænkt teaterfoyerer, forlystelseshaver mv., hvor der ofte var ventetid på ekspeditionen, men Ellehammer havde også en anden “særlig snild Anvendelse af Apparatet” i tankerne. Den kunne nemlig også bruges som oliedispenser til motorcyklister, der var løbet tør for olie!

Danmarks Tekniske Museums udgave af ølautomaten er fundet på loftet af Ellehammers Laboratorium efter hans død i 1946.

Karlskov Skyggebjerg, L. (2005). Ellehammer. En historie om at arbejde med opfindelser. Danmarks Tekniske Museum, Helsingør. S. 26 ff.

Dansk patent nr.: DK3527
Patentansøgningsdato: 05/12-1899
Patentdato: 12/11-1900
Tekstforfattere: Jakob Caspersen, Laura Andersen Funder
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Ellehammer

Jacob Christian Hansen-Ellehammer

1871 - 1946
Bedst kendt for sine forsøg for at bygge flyvemaskiner, men også en pionér inden for en række andre områder.

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen