1941

Novo barbermaskine

Da insulinproduktion og barbermaskiner gik hånd i hånd.

Den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig vendte op og ned på mange ting. Herunder medicinalfirmaet Novos sortiment.

En af de idéer der opstod i firmaet under besættelsen var denne barbermaskine, der “Barberer uden Vand, Sæbe, Barberblade etc. – og Snitsaar”. Maskinen var et hurtigt alternativ til de traditionelle skrabere, eller en tur til barberen. Den er med til at markere, at industrisamfundets effektivitetskultur kom helt ind i badeværelset i løbet af 1900-tallets midte.

Maskinen var temmelig dyr. Efterfølgeren, den kompakte udgave Novolet Petite, kostede 18 kr. I 1947, eller hvad der svarede til knap en dagsløn for en arbejder. Til gengæld kunne den barbere barberregningen væk og blive en besparelse på sigt.

Barbermaskinen blev en succes i Danmark, hvor den solgte 10.000 eksemplarer i 1945. Salget dalede dog snart, og maskinen blev taget af markedet.

Barbermaskinen blev en succes i Danmark, hvor den solgte 10.000 eksemplarer i 1945. Salget dalede dog snart, og maskinen blev taget af markedet.

Det fortæller noget om opfinderkulturen på Novo, at man så hurtigt kunne omstille sig fra virksomhedens kerneopgaver. Under krigen lavede man ligefrem også violin-, badminton- og tennisstrenge af svinetarme. Alle indtjeningsmuligheder var interessante, og der var ikke langt fra tanke til handling.

En af Novos grundlæggere, Harald Pedersen havde mottoet “Går det Novo godt, så går det os alle godt”. Monstro det var den tanke, der inspirerede medarbejderne til at finde nye græsgange i en krisetid?

I dag er Novo en del af Danmarks næststørste virksomhed Novo Nordisk, der omsætter for over 100 mia. kr. om året.

Brøndgaard Andersen, K. (2012). Novo-ånden er et hit blandt ingeniører. Ingeniøren. (2012).
Grundlæggerne (Besøgt den 16. maj 2019)
Novo Nordisk: Novo Nordisk Historie. Novo Nordisk, 2010. S. 2 ff.; 26

Dansk patent nr.: DK62808
Patentansøgningsdato: 10/05-1941
Patentdato: 02/10-1944
Tekstforfattere: Jakob Caspersen
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Novos Fabrikker A/S

1922 -
En mastodont i dansk industri- og innovationshistorie

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen