1910

Nilfisk støvsugeren

Europas første elektriske støvsuger

I et baghus på Vesterbro blev den første elektriske støvsuger i Europa skabt. Det skete i 1910. Fire år tidligere havde Peder Andersen Fisker og Hans Marius Nielsen åbnet fabrikken Fisker og Nielsen, der producerede små elektromotorer.

Opfindelsen af Nilfisk støvsugeren ændrede firmaet totalt, og skabte grundlaget for en virksomhed, der fortsat har stor succes på verdensplan.

Den første model, Nilfisk C1 blev solgt  til offentlige institutioner, men også privat, hvor den hjalp den travle husmoder.

Fisker havde altid haft en stor interesse i mekanik og matematik. Han var oprindeligt uddannet lærer, men arbejdet passede ham ikke.

I 1898 forlod han derfor lærergerningen, og tog en eksamen på Læreranstalten for elektronik. Herefter høstede han erfaringer i elektronikvirksomheder i USA og Skotland, for til sidst at få en stilling hos Thomas B. Thriges maskinfabrik i Odense. Det var her han mødte H. M. Nielsen, som han stiftede Fisker og Nielsen med.

Fisker levede og åndede for virksomheden. Han fik sat en trævæg op i værkstedet, som han havde sin seng stående bagved. Så kunne han bogstaveligt talt altid være på arbejde.

Efter introduktionen af støvsugeren købte Fisker Nielsen ud. Fabrikken blev nu målrettet den succesrige støvsuger, og i 1913 blev produktionen flyttet til nybyggede lokaler på Peter Bangs Vej, Frederiksberg. En effektiv markedsføring og et godt produkt sikrede en stor eksport af støvsugerne.

Under et reklamefremstød blev støvsugeren sammen med en række andre produkter sejlet omkring i landet med Fregatten Jylland. I Illustreret Tidende kunne man læse om støvsugeren at “Den kan betjenes af enhver, er smukt udstyret og vejer kun 16 kilo.”

Senere hjalp man salget på vej ved at markedsføre endeløse mængder af ekstraudstyr. Alt fra pistoler til sprøjtemaling og hårtørrere kunne købes til en Nilfisk. Det var en smart måde at automatisere hjemmet på i en tid, hvor et elektrisk apparat var en bekostelig investering.

Under 1. Verdenskrig kneb det med salget bl.a. på grund af elektricitetsrationering og en splittet eksportorganisation. Derfor blev produktionen af støvsugere supppleret med motorcykler af mærket Nimbus. Denne produktion stoppede i 1926, men blev genoptaget i 1934. Nimbus var den mest succesrige danske motorcykelfabrik, og leverede bl.a. motorcykler til hæren, politiet og postvæsenet.

Efter at have været en del af NKT i knap 20 år blev Nilfisk børsnoteret som en selvstændig virksomhed i 2017. Selskabet har 5500 ansatte og en omsætning på over 8 mia. kr.

Dansk patent nr.: DK14148
Patentansøgningsdato: 06/1-1910
Patentdato: 17/01-1911
Tekstforfattere: Laura Funder
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov-Hansen

Peder Andersen Fisker

1875 - 1975
Mand, København. Erhverv: Maskinfabrikant

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen