1915

Højtaleren

Inspirationen findes alle vegne. Jensen blev inspireret af en rødmosset irer med en megafon.

Vi finder den i alt fra computere og mobiltelefoner til fjernsyn og PA-anlæg: den elektrodynamiske højttaler. De færreste af os ved, at den blev opfundet i et samarbejde mellem en amerikansk og en dansk opfinder.

Danskeren – Peter L. Jensen – fik idéen til højtaleren fra en lokal original i San Fransiscos gader. Hver gang det lokale baseballhold skulle spille kamp red den rødmossede irer “Foghorn” Murphy rundt i gaderne, og annoncerede kampen i en megafon.

Jensen, der var flyttet til USA i 1909, arbejdede intensivt på opfindelsen frem til 1915 sammen med sin kollega Edvin Primham. De indviede den juleaften samme år. Her mødte 75.000 forventningsfulde mennesker op – og de gik ikke skuffede derfra. Dagens hovednummer, operasangerinden Luisa Tetrazzini kunne høres på 1,5 km afstand.

På trods af, at udseendet er meget anderledes, så er de bagvedliggende principper for Jensens højtaler og den moderne højtaler ens: en spole bliver magnetiseret med et forstærket lydsignal. Den får en membran til at bevæge sig frem og tilbage. Bag spolen sidder der en magnet, der sørger for at holde spolen fast.

Jensen arbejdede for firmaet Magnavox (stor stemme), men grundlagde senere sit eget firma, Jensen Radio Manufactory Company. Han havde et god øre, og var god til at vurdere højtalernes subjektive egenskaber. Der bliver stadig produceret Jensen højtalere, som navnlig bliver brugt i guitarforstærkere.

Jensen selv fortrød sin opfindelse, da han så hvordan diktatorer som Mussolini og Hitler brugte højtalere til at sprede deres budskaber. Dog fandt han trøst i, at de også blev brugt til fredelige formål.

Jensen blev slået til ridder af Dannebrog, blev æresmedlem i det amerikanske Audio Engineering Society og ekstraordinært medlem af Ingeniørforeningen. Han døde i Illinois i 1961, 75 år gammel.

Edvin Primham

1881 - 1963
Mand, USA. Erhverv: Ingeniør og medopfinder af højtaleren