1955

Floating Action Pen

Nøgne kvinder, skibe og olietønder. Pennen med de flydende figurer har gået sin sejrsgang verden over.

Peder Eskesen var ikke den første, der fandt på idéen med de flydende figurer i en pen. Men han forbedrede teknikken betydeligt, og banede vejen for at sætte den i masseproduktion.

Idéen kom fra olieselskabet ESSO, der gerne ville have en reklamepen med en flydende olietønde. Det var lige en opgave for Peder Eskesens firma ESKESEN, der producerede reklameartikler, men der måtte tænkes i nye baner for at produktet kunne blive til virkelighed.

Oprindeligt var de små figurer håndmalede. De holdt ikke så godt i den særlige væske i pennen, og så var de dyre at lave. Ved at anvende en fotografisk trykketeknik fik Eskesen mere holdbare resultater. Pennen var også lettere at masseproducere.

Peder Eskesen i en annonce, ca. 1970.

Den særlige væske, som genstandene flyder i fik man imidlertid ikke patent på. Den er til stadighed er tæt bevogtet forretningshemmelighed.

Floating Action Pen blev en storsællert for ESKESEN. Firmaet var startet op under små forhold i et kælderlokale i 1946. Det fik hurtigt vokseværk, navnlig takket være reklamepennen.

I 1962 leverede de kuglepenne til Verdensudstillingen i Seattle, og i 1996 solgte de souvenirs til OL i Atlanta.

Eskesen selv forblev en vigtig drivkraft i firmaet til sin død i 1988. I 2003 gik firmaet konkurs, men blev reetableret med Thomas Koefoed Olsen som ny medejer og direktør. Den stilling har han fortsat, og i 2014 blev han enejer af virksomheden.

Under Koefoed Olsens ledelse er firmaet blevet trimmet gevaldigt. Da finanskrisen kom, ramte den virksomheden hårdt. Derfor måtte man optimere virksomheden yderligere. Produktionen blev automatiseret, så man kan følge med konkurrencen fra fjernøsten. Den fotografiske trykketeknik er også skiftet ud med digitaltryk. Samtidigt har man satset på online markedsføring med stor succes.

I 2015 havde firmaet 12 ansatte. De eksporterer 90% af produktionen til 60 forskellige lande fra fabrikken i Store Merløse.

Historien om Eskesen (Besøgt den 16. maj 2019)
Eksesens historie (Besøgt den 16. maj 2019)
Automatisering og websatsning fastholder produktion af kuglepenne i St. Merløse (Besøgt den 16. maj 2019)

Dansk patent nr.: DK88593
Patentansøgningsdato: 11/06-1955
Patentdato: 22/02-1960
Tekstforfattere: Jakob Caspersen, Laura Andersen Funder
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Peder Eskesen

? - 1988
Mand, København. Erhverv: Direktør og manden bag flydende figurer i fyldepenne

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen