1936

Emballage til ispinde

En kold fornøjelse i en smart indpakning

Med denne nye emballage skulle det nu blive nemmere for landets mejerier, at emballere is til sommervarmen. Den er “meget let at anbringe, saa at Emballeringen bliver lettere end ved de fleste nu i Brug værende Kartoner”.

Man kan forestille sig, at en nem håndterbar isemballage har været nem at sælge til mange af de 1732 mejerier, der lå i Danmark i 1937. Produktionen har været lille mange steder, og så betyder det meget, at den kan foretages effektivt.

Indpakningen var lavet med et sindrigt foldesystem. Den blev foldet langs intet mindre end 15 linjer for at den kunne få sin endelige form. Den var også forsynet med svækningslinjer, der gjorde det nemt at åbne op til isen.

Det eneste, der ikke blev pillet af, når isen blev åbnet var pladen i bunden, som pinden sad fast på. Det var smart, for så var der mindre risiko for, at man dryppede med den halvsmeltede is i sommervarmen.

Patentet er ejet af den århusianske virksomhed Jyllands Papir-Værk A/S. De var i 1930 blevet købt af konkurrenten Schouw & Co., der ellers primært  lavede papirposer.

Efter overtagelsen blev Jyllands Papir-Værk A/S gradvist omstillet til produktion af emballage til fødevarer: æsker til fiskekonserves, marcipan-, frugt- og chokoladepapir samt altså også denne papindpakning til pindeis.

Det viste sig at være en lukrativ beslutning. Efter Anden Verdenskrig havde Schouw & Co nemlig underskud i en stor del af deres forretninger. Men Jyllands Papir-Værk A/S sørgede for, at det samlede resultat var positivt.

Schouw & Co.: Resultater skabes gennem mennesker. Schouw & Co. 2002. Tilgængelig (27/08/18).
Danmarks Statistik: Statistisk Årbog, 1938 s. 55.

Dansk patent nr.: DK54090
Patentansøgningsdato: 14/09-1936
Patentdato: 13/12-1937
Tekstforfattere: Malte Siglev
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Jyllands Papir-Værk A/S

Nu er navnet ændret til SCHOUW Packing A/S
Aarhus. En af de første fabrikker, der begyndte at fremstille karton og papemballage

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen