1948

Colostomibælte

En operation gav anledning til en ny forretning.

I 1948 opfandt Werner Bronee Folver dette colostomibælte. Det forkortes som regel til stomibælte. Et stomibælte blev brugt til patienter, der havde fået lavet en colostomi.

Colostomi er et indgreb, hvor tyktarmen bliver flyttet til at have sin åbning i huden på maven. Ordet colostomi betyder faktisk åbning (stomi) af tyktarmen (colon) i maven. Det kan f.eks. være nødvendigt at flytte tyktarmens åbning, hvis man er født med misdannelser, ved betændelse eller visse kræftsygdomme.

Colostomi-opererede kan ikke komme af med afføringen på normal vis, og må derfor have en pose, der som regel er gjort fast på maven. Poserne var ikke uden problemer. Mange patienter levede med frygt for lækager, og for at der skulle slippe dårlig lugt ud. Man kunne også have svært ved at bevæge sig naturligt.

Netop bevægeligheden var den udfordring Folver søgte at løse. Han gjorde den elastik, der holdt bæltet på plads rynket. Dermed blev bæltet mere smidigt, og der kom mere plads mellem stomiposen og kroppen. Den opererede kunne nu bedre sidde ned, og bevæge sig mere omkring. Bæltet blev kendt som Svendborgbæltet, og var fortsat udbredt i 1970’erne

Reklame_1962

Reklame for Svendborgbæltet i colostomiforeningens første medlemsblad i 1962.

Med tiden blev bæltet afløst af bl.a. Coloplasts stomipose. Den blev opfundet af hjemmesygeplejerske Elise Sørensen i 1954, seks år efter Svendborgbæltet kom frem. Elise var meget optaget af at forbedre forholdene for sin søster, der for nyligt var blevet stomiopereret. Hendes bevæggrund for opfindelsen minder altså om Folvers.

Han var nemlig selv stomiopereret, og utilfreds med forholdene for stomipatienter i starten af 1950’erne.

En ting var hjælpemidlerne, som han bidrog til at forbedre med Svendborgbæltet, men der var også andre problemer, han gerne ville løse. Først og fremmest ville han have statsstøtte til de anselige udgifter patienterne havde til deres hjælpemidler. Derudover ville han gerne give råd og vejledning til nyopererede patienter. Stomi var ikke noget man talte om i 1950’erne.

Til det formål stiftede han “Landsforeningen af Colostomioperede i Danmark” i 1951. Foreningen eksisterer fortsat, og hjælper med “viden, rådgivning og mulighed for at møde andre, der er i samme båd som dig.”

Folver døde i 1961. Inden da var han blevet æresmedlem af foreningen. Det var også lykkedes ham at skabe en god forretning ud af en operation, som han helst havde været foruden.

Reklame_1976

I 1976 var virksomheden blevet solgt fra af Folvers arvinger. Bæltet havde udviklet sig betydeligt, og kom nu i moderigtige former.

Current management of inflammatory bowel disease and colorectal cancer – Reference til 1925 (Besøgt den 16. maj 2019)
COPA-Bladet nr. 7, 1964
COPA-Bladet nr. 51, 1976
COPA-Bladet nr. 3/2001

Dansk patent nr.: DK73346
Patentansøgningsdato: 26/05-1948
Patentdato: 12/11-1951
Tekstforfattere: Johan Skydsgaard
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

folver

Werner Bronee Folver

? - 1961
Mand, Svendborg. Erhverv: Maskinforhandler, stifteren af “Landsforeningen af Colostomioperede i Danmark” og opfinder af colostomibæltet

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen