1946

Barnesele

Stjerne Selen – en sengesele til småbørn

Forældre har en frygt for, at deres børn kommer til skade. Måske var det sådan en frygt, der i 1946 fik grosserer Carl Jacob Harald Berggreen og fuldmægtig Børge Ellesøe til at søge patent på Stjerne Selen – en sengesele til småbørn.

Det var ikke nyt med en sengesele – det havde man kendt i mange år. Det nye var, at Berggreen og Ellesøe havde opfundet en sele, der skulle være mere sikker. De gamle seler havde givet flere ulykker, hvor småbørn havde fået halsen i klemme i sidegjordene og var blevet kvalt. Det skulle være slut nu. Stjerne Selen var nemlig udviklet til at holde barnet godt fast i sengen, men samtidig give stor bevægelsesfrihed – uden at barnet dermed kunne få hoved og hals ind mellem stropperne.

Stjerne Selen bestod af et livbælte, dvs. et bælte rundt om livet, eventuelt med skulderremme til at spænde fast om barnet, og gjorde til at spænde fast til sengens sidestykker. Patentet blev udstedt den 25. oktober 1948, med patenttid fra den 4. september 1946.

Selen blev populær, og hvis man op igennem 1960’erne og 1970’erne gik på ungdomsskole for at lære at passe børn, kunne man blive undervist i Stjerne Selen.

Der er dog ikke længere konsensus om, hvorvidt brug af børneseler er en god idé. Særligt gå-selen, der er i familie med Stjerne Selen, kan dele vandene.

På sundhedplejersken.dk kan man læse at ”Gå-selen er et redskab, som hørte 1950’erne til. Dengang man troede, at barnet kunne dresseres som en hund”. Anderledes positiv er læge og debattør Vibeke Manniche. Hun begræder den negative holdning overfor selerne: “Desværre har alt for få fanget hvorfor netop gå-seler er så fantastiske. Gå-seler får barnet til at gå sikkert og frit -samtidig med at man ikke skal have hjertet i halsen for at det løber væk.”

Om man kan lide den eller ej, så har Stjerne Selen været en succes. Selen bliver fortsat produceret i Danmark, hvor den kommer i forskellige farver og mønstre.

Sygeplejersken.dk: Gå-sele (Besøgt den 16. maj 2019)

Dansk patent nr.: DK67909
Patentansøgningsdato: 04/09-1946
Patentdato: 25/10-1948
Tekstforfattere: Tine B. Jensen
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Børge Ellesøe

? - ?
Mand, København. Erhverv: Fuldmægtig

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen