1933

Ålehoved-afhugningsmaskinen

En hurtig og human aflivning.

Glat som en ål. Måske tænkte Niels Peter Richardt Pedersen på netop den talemåde, da han opfandt en human og hurtig aflivningsmaskine til de slimede dyr i 1933.

Efter at have spændt ålen fast var man klar til at halshugge dyret. Åleguillotinen blev solgt under navnet “Aalette”. Den kunne også bruges til fjerkræ og kostede 30 kr. Selvom den blev eksporteret til bl.a. Storbritannien blev opfindelsen aldrig den store salgssucces.

Markedet for åleaflivningsmaskiner må  have været noget større i 1930’erne end i dag. Ålen er gået fra at være allestedsnærværende i de danske vandløb til at være en truet dyreart.

Opfinderen, Niels Pedersen, var en idérig herre. Han opfandt alt lige fra vindueslukkere til kuglespil og aflivningsmaskiner til krebsdyr. Som uddannet klejnsmed kunne han bygge meget selv. Inspirationen til de mange ejendommelige maskiner fandt han måske blandt de ting, han solgte som antikvitetshandler.

Hans mest ambitiøse projekt vidner om, at han var lidt af en fantast. Flere gange forsøgte han nemlig at bygge en evighedsmaskine.

Alligevel rakte evnerne ikke til at realisere hans mest ambitiøse mål: en evighedsmaskine.

Den her viste model er ikke en funktionel aalette. Det er den støbemodel, der blev anvendt til at producere de endelige maskiner efter. Den blev købt af redaktør William Cauchi fra politiken for tre øre i 1963. Siden forærede han den til museet.

Dansk patent nr.: DK48676
Patentansøgningsdato: 25/01-1933
Patentdato: 14/04-1934
Tekstforfattere: Jakob Caspersen, Malte Siglev
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Niels Peder Richard Pedersen

? - ?
Mand, København. Erhverv: Antikvitetsforhandler

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen